Vzgoja mace iz semen – lepidium meyenii

Rastlina Maca z latinskim imenom lepidium meyenii je bližnja sorodnica bolj razširjene vrtne kreše (lepidium sativum). V začetni fazi rasti so tudi listki nekoliko podobni vrtni kreši, vendar maca ne dela stebel.

Maca je postala bolj znana predvsem ko so jo popularizirali kot prehranski dodatek z vsestranskim pozitivnim delovanjem (poleg ostalega naj bi pozitivno vplivala tudi na hormonska neravnovesja in spolno življenje 🙂 ). Bi pa opozoril predvsem na uporabo po zdravi pameti – če vam ali vašemu telesu določen prehranski dodatek ne ustreza (slabost, preobčutljivostne reakcije) se nikar ne silite z njim.

Samo kaljenje mace ni problematično. Semena posejemo po površini zemlje, lahko jih prekrijemo z minimalno količino zemlje. Semena za kaljenje potrebujejo svetlobo in vlago. Kalijo v tednu ali dveh.

Moja semena so iz regije La Paza v Boliviji. V območjih od koder izvira je prisotna  zadostna količina padavin ter konstantna visoka zračna vlaga. Povprečne dnevne temperature so okoli 10 stopinj celzija ter dokaj stabilne preko celega leta. Najnižje temperature ne presežejo -10 stopinj. Zemlja na območjih kjer raste je kisla, pogosto dosega pH tudi do 5, vendar naj bi rastlina uspevala tudi v nevtralni in bazični zemlji. Zaradi visokih nadmorskih višin na katerih raste je dobro obsevana s soncem.

Za cvetenje rabi zadosten čas rasti, sicer pa naj na cvetenje in semenenje dolžina dneva nebi vplivala. V literaturi je več nasprotujočih si trditev, ali gre za enoletnico ali večletnico. Vsekakor ni za pričakovati semen že prvo sezono gojenja.

Po mojih izkušnjah je v Sloveniji težko vzgojiti prave gomoljčke, bolj pogosto se zadeva ne zadebeli prav veliko in namesto gomoljčkov dobimo “podganje repke”. Mogoče je poleg poletnega gojenja za moje dosedanje “neuspehe” kriva tudi zemlja, saj sem v dosedanjih poskusih uporabljal navadno zemljo in ne kisle. Letos bom verjetno poskusil še s kislo zemljo ter z gojenjem preko zime.

Sveža rastlina ima značilen oster okus, ki je podoben tistemu iz sušenega in mletega predpripravljenega prehranskega dodatka, vendar ne vsebuje “zatohlega” priokusa, ki ga verjetno pridobi med postopkom sušenja.

Rastline pri nas brez dodatne zaščite pomrznejo. Bi pa verjetno uspevale če bi bile ustrezno zaščitene pred prekomernim mrazom.

2 odziva na “Vzgoja mace iz semen – lepidium meyenii”

    1. Hoj živjo, sem tudi letos naročil sveža semena, jih bom imel čez kaka dva tedna pri sebi. Lahko se oglasiš na email dejko1 afna hotmail pika com in se zmenimo 🙂

Komentiranje zaprto.