Gojenje efedre iz semen – ephedra sinica

Ephedra sinica je zanimiva rastlina predvsem zaradi njenih učinkov na človeka, pa tudi zaradi zanimive zgradbe same rastline. Uporablja se kot poživilo ter zdravilo za nekatere pljučne bolezni ter alergije. Nekaj slabega glasu pa si je pridobila zaradi uporabe v shujševalnih tabletah, pogosto v kombinaciji z aspirinom ter velikimi količinami kofeina (kar vsekakor ni zdravo).

Sinonim imena je tudi mormonski čaj (Mormon Tea). Različne rastline iz te družine domujejo v Rusiji, Kitajski in Mongoliji, pa tudi bližje nam, v mediteranu.

Kaljenje semen je zelo odvisno od kvalitete semen. Semena ki so bila že nekaj časa skladiščena lahko kalijo zelo slabo ali pa preidejo v stanje dormance, kjer je za uspešno kaljenje potem potreben daljši čas ali pa stratifikacija semen.

Semena kalimo v dobro odcedni zemlji. Za kaljenje potrebujejo toploto in vlago. Ko imamo male rastline lahko zalivamo nekoliko manj, da ne pride do gnitja korenin (efedra je stepska / puščavska rastlina).

Ephedra rabi veliko sonca, tako da bo lepše rastla v primorskih koncih. Sprva so rastline zelo drobcene, vendar se ob primerni količini sonca lepo zadebelijo. V primeru preveč zalivanja ali premajhne količine sonca lahko pride do zelo tankih in dolgih rastlin, ki stagnirajo.